Hampfröolja för hälsans skull

Publicerad 2013-02-01 13:36:14 i Allmänt,

Hampfröolja har ett 3:1-förhållande mellan de två fleromättade fettsyrorna omega-6 linolsyra (LA) och omega-3 linolensyra (LNA), vilket bidrar till en optimal balans mellan fettsyrorna. Hampfröoljan är också en av de sällsynta källorna till gammalinolensyra (GLA), vilken även finns i mindre mängder i bland annat modersmjölk och svartvinbärsfrön, men även i linfröolja.
Linolsyra och linolensyra är nödvändiga för normal tillväxt, synutveckling och bidrar även starkt till att hår och hud får sin lyster.
Fleromättade fettsyror smörjer och rensar artärerna, vilket är viktigt för att motverka uppkomsten av hjärt-kärlsjukdomar. Hampfröolja verkar antioxidant, d v s upplöser animaliska fetter i blodkärlen. Kallpressade oljor som hampfröolja tål ingen uppvärmning. Det går bra att använda den som salladsdressing eller helt enkelt som kosttillskott, två matskedar om dagen. För utvärtes bruk har denna olja också sina kvaliteter, den absorberas snabbt av huden och passar tunn, känslig och torr hud samt hud med eksem. Vid eksem kan det vara särskilt lämpligt att ta hampfröolja även som kosttillskott....
 
Källa:Guldet från växterna av Finn Andersen
 
 
 
 

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Öppethållningstider

Måndag-Fredag: 10-17
Lördag: 10-13

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela